Sunday 8 November 2015

Lancerio metodas. Knygos apžvalga

Šiandien tinklaraštyje dar viena knygos apžvalga - Harold'o Lancer'io Kaip išsaugoti jaunesnę odą, arba Revoliucingas skaisčios odos išsaugojimo metodas. Nusprendžiau parašyti šios knygos apžvalgą todėl, kad lietuvių kalba atsiliepimų apie ją mažai. Akį patraukė pavadinimas - juk domiuosi odos priežiūra, labiausiai įstrigo žodis "reoliucingas", na, ką gi tokio revoliucingo galima sugalvoti odos priežiūroje. Atsakymą rasite perskaitę apžvalgą.


Prisipažinsiu, iki paimdama knygą į rankas, nebuvau girdėjusi apie H. Lancerį, jo metodą, juo labiau stebuklingąjį odos švytėjimą, kurį jis sukelia. Teko pasidomėti - tik pažvelkite į paties H. Lancerio veidą (pamatyti galite čia).Jam 62 metai, manau, tai šį tą parodo? Be to, jis yra daktaras, Amerikos dermatologų akademijos narys, taigi, ne joks šarlatanas, rekomenduosiantis Jums nežinia ką. Metodo sėkmė jį itin išpopuliarino Holivude - ne viena garsenybė yra jį liaupsinusi. Ar aš prisidėčiau prie jų? Negaliu atsakyti vienareikšmiškai, kaip ir įvertinti šią knygą - manau, ji turi ir pliusų, ir minusų. 

Pradėkime nuo gerosios pusės. Man ypač patiko, kad knyga pradedama nuo odos struktūros aiškinimo, šiek tiek biologijos nepakenks, odą veikiančių veiksnių, sąveikos tarp odos priežiūros ir bendros organizmo būklės. Ypač vertinu tai, kad į odos priežiūrą nėra žvelgiama vien iš produktų pusės - pabrėžiamas mitybos, sporto, poilsio, apskritai gyvenimo būdo poveikis odai. Pateikiama daug pavyzdžių iš jo, kaip dermatologo, praktikos. Be to, nurodomi rekomenduojami produktai - išskiriamos trys grupės pagal kainą: prabangios, vidutinės klasės ir pigios odos priežiūros priemonės. Aišku, nereikia pamiršti, kad knyga parašyta Amerikos rinkai, tad kai kurių nurodytų produktų nerasite mūsų parduotuvių lentynose. Nustebino, kad pagaliau oda skirstome ne vien į normalią, sausą, riebią ar mišrią, tačiau pateikti atskiri skyriai priklausomai nuo odos būklės - aknės, rožinės pažeistai odai, jautriai odai, taigi, yra rekomendacijos ir atskiriems porūšiams, pvz., į rožinę linkusiai odai, kuri yra riebi. Aš manau, kad be mitybos (pateikiami sąrašai produktų, kurie gali aktyvinti šias nemalonias odos ligas), sporto, poilsio režimų, knyga ypač naudinga kenčiantiems nuo vienos ar kitos nurodytos odos ligos - rasite gausybę patarimų, kaip kovoti su liga, ko vengti (nuo kosmetikos priemonių ingredientų išvardijimo iki gyvenimo būdo koregavimo). Man knyga buvo ypač įdomi, mat mano oda yra linkusi į rožinę; persirašiau į užrašus ne vieną patarimą - knygoje jų gausu, jie vienoje vietoje, nereikia rankioti trupinių iš įvairių žurnalų. Tiems, kurie iki šiol nesidomėjo odos priežiūra, bet nori pagerinti odos būklę, tai puikus pradžiamokslis. 

Iš kitos pusės, pažengusiuosius galbūt nustebins pati metodo esmė - tokia paprasta, kad vargu ar galima ją vadinti stebuklinga. Argi Jūs nežinojote, kad odą reikia valyti, maitinti, saugoti, šveisti? Tikriausiai žinojote, kitas klausimas, ar to laikotės, bet į jį nebūtina atsakyti. Kai kurie šių patarimų šventai laikosi ir be Lancerio pagalbos :)) Dar viena su tuo susijęs knygos minusas - agresyviai brukama Lancerio reklama - pradedant nuo savo, kaip dermatologo, ir savo komandos paslaugų iki  prabangios savo - Lancer Skincare - odos priežiūros linijos, kurios gaminiai, savaime aišku, puikuojasi pirmose rekomenduojamų prabangių produktų sąrašo vietose. Aš suprantu, kad tai yra rinkodara ir reklama, bet knygoje jos per daug. Per daug ir amerikietiško stiliaus - man nepatinka, kad man bandoma įpiršti amerikietišką svajonę būti jaunam, sėkmingam ir turtingam, čia dar prisideda įvaizdis - nekokia oda - prastas įspūdis apie tave - esi nevykėlis ir pan. Ką jau kalbėti apie lėkštą ir pernelyg paprastą knygos tekstą - pats rašymo stilius vietomis gali priminti pigias, menkos vertės savipagalbos knygas. Dar keli akmenys į knygos daržą - pernelyg didelė knygos apimtis (358 psl.) bei nerafinuotas ir netikslus knygos vertimas.

Ar verta knygą skaityti Jums, spręskite patys. Aš nesigailiu skaičiusi - mano užrašuose yra ne vienas puslapis naudingų patarimų.










2 comments:

  1. Laba diena.

    Sudomino jūsų apžvalga. Supratau, kad radote ir gerų patarimų, bet knyga nėra tokia nuostabi, kad turėčiau bėgti į knygyną jos pirkti. Galbūt knygos patarimais kažkada pasidalinsite su skaitytojais tinklaraštyje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manau, kad tikrai parengsiu įrašą apie tai, jei pageidaujate :))

      Delete